Öğretmen ve 65 Yaş Üstüne Kötü Haber! Meclis O Hakkı Kaldırdı

Öğretmen ve 65 Yaş Üstüne Kötü Haber! Meclis O Hakkı Kaldırdı

Yeni düzenleme ile birlikte, 65 yaş üstü vatandaşlar ve öğretmenler ayda sadece 4 seyahat ücretsiz yapabilecek. Bu grubun kalan seyahatlerde ise bilet ücreti ödemesi gerekecek.

Meclis Onayladı: 65 Yaş Ücretsiz Ulaşım Kaldırıldı, Dört Seyahatle Sınırlı Hale Getirildi!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde alınan kararla, 65 yaş üstü vatandaşlar ve öğretmenler için toplu taşımada ücretsiz seyahat hakkı kaldırıldı. Yeni düzenleme ile bu gruptaki vatandaşlar ayda sadece 4 ücretsiz seyahat yapabilecek.

Akaryakıt Fiyatlarındaki Artış Tetikledi

Orta Doğu'daki gerilimin tırmanması ile birlikte akaryakıt fiyatlarında yaşanan hızlı artış, toplu taşıma ücretlerinde bir dizi zammı beraberinde getirdi. Bu durum, 65 yaş ve üzeri kişilere yönelik ücretsiz ulaşım uygulamasının sürdürülebilirliği konusunda tartışmalara yol açtı.

Bakanlık Desteği ile Devam Etmişti

Ankara başta olmak üzere birçok ilde 60-65 yaş arası kişilere yönelik ücretsiz ulaşım uygulaması durdurulmuştu. Fakat Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın desteği ile ücretsiz ulaşımın devamı sağlanmıştı.

Kocaeli'de de Kısıtlama Geldi

Dolar kurundaki artış ve akaryakıt fiyatlarındaki yükselişler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni de ücretsiz ulaşım uygulamasını gözden geçirmeye itti. Belediye Meclisi'nde alınan kararla, 65 yaş üstü vatandaşlar ve öğretmenler için toplu taşımada ücretsiz seyahat hakkı kaldırıldı.

Artık Sadece 4 Seyahat Ücretsiz

Yeni düzenleme ile birlikte, 65 yaş üstü vatandaşlar ve öğretmenler ayda sadece 4 seyahat ücretsiz yapabilecek. Bu grubun kalan seyahatlerde ise bilet ücreti ödemesi gerekecek.

Öğretmenler de Etkilendi

Daha önce ücretsiz seyahat hakkına sahip olan öğretmenler de bu kısıtlamadan etkilendi. Öğretmenler de ayda sadece 4 ücretsiz seyahat yapabilecek. Kalan seyahatlerde ise bilet ücreti ödeyecekler.

Özel Halk Otobüslerine Destek Artıyor

Ücretsiz ulaşımda yapılan kısıtlamalara paralel olarak, özel halk otobüsü sahiplerine aylık destek ödemeleri de artırıldı. Minibüsçülere yönelik senelik destek miktarı da yükseltildi. Toplamda 700 milyon TL destek sağlanacağı duyuruldu.

P Plakalı Otobüs Sayısı Arttırılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ihale sürecine dahil olan otobüslere ilişkin detaylı bilgi paylaştı. 108 özel halk otobüsünün P plakaya dönüştürüleceğini açıkladı. Geçen yıl 465 araç P plakaya dönüştürülmüştü.

Tartışmalar Devam Ediyor

Büyük şehirlerde 60-65 yaş arası insanlara yönelik ücretsiz ve indirimli toplu taşıma hizmetlerine ilişkin tartışmalar alevleniyor. Özel halk otobüslerinde yaşanan maliyet artışları ve bilet fiyatlarındaki yükselişler göz önünde bulundurularak, ücretsiz ulaşımda yapılan kısıtlamaların ne kadar sürdürülebilir olacağı merak konusu.