Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Başkanı'ndan Enflasyon ve Memur Zammı Tepkisi

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Başkanı'ndan Enflasyon ve Memur Zammı Tepkisi

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Toplu Sözleşme ikramiyesi ve uygulanmasında tereddüt bulunan 42 toplu sözleşme hükmüyle kamu görevlisinin maaş ve ücretlerindeki gelir kalemlerinin azaltılmasının emekçi nezdinde adaletsizliğe yol açtığını belirtt

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı İbrahim Coşkun, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarına tepki gösterdi. Coşkun, enflasyonun memur maaşlarını erittiğini ve alım gücünün düştüğünü vurguladı.

Enflasyon Karşısında Memur Maaşları Eritildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre Nisan ayı enflasyon oranı %3,18, dört aylık enflasyon ise %18,72 olarak belirlendi. Bu verilere göre enflasyon farkı %3,23 oldu. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı gereğince yapılan %15 puanlık zam, tamamıyla enflasyon karşısında eridi.

Coşkun'dan Eleştirel Değerlendirme ve Çağrılar

İbrahim Coşkun, enflasyonun düşürülmesi ve alım gücünün artırılması adına atılan adımları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirerek şu ifadeleri kullandı:

  • "Enflasyonun tek nedeni emekçilermiş gibi gösteren bakış açısının acilen değiştirilmesi gerekiyor."
  • "Ekonomiye emekçi perspektifinden bakmak, emekçinin sorununu doğru tespit ederek çözümü noktasında irade ortaya koymak gerekiyor."
  • "Vergi politikaları ve istisnaları bir bütün olarak gözden geçirilmeli."
  • "Piyasada fiyat istikrarı sağlansın, fiyat artışları azalsın ve özellikle gelir dağılımında adalet tesis edilsin."
  • "Üreticinin maliyeti, tüketicinin geliri noktasında oluşan arz-talep dengesi dışında piyasada oluşan adaletsiz fiyat artışlarının denetimi de yapılmalı."

Toplu Sözleşme Hükümleri ve Adaletsizlik İddiası

Coşkun, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Toplu Sözleşme ikramiyesi ve uygulanmasında tereddüt bulunan 42 toplu sözleşme hükmüyle kamu görevlisinin maaş ve ücretlerindeki gelir kalemlerinin azaltılmasının emekçi nezdinde adaletsizliğe yol açtığını belirtti.

Mücadele ve Çözüm Çağrısı

Coşkun, "Toplu sözleşme hükümlerinin eksiksiz uygulanması noktasındaki tereddütler acilen giderilmeli" dedi ve toplu sözleşme masasında elde edilen kazanımların eksiksiz uygulanması için mücadele ettiklerini vurguladı. Ayrıca toplu sözleşme ikramiyesinin verilmesi, 4688 sayılı Kanunun sorunlarının çözülmesi, uygulanmayan ya da eksik uygulanan kazanımların düzeltilmesi, koruyucu giyim hakkının eksiksiz verilmesi için mücadelelerinin süreceğini kaydetti.