O ürün de indirim rüzgarı yaşanıyor! En düşük fiyattan satılıyor

O ürün de indirim rüzgarı yaşanıyor! En düşük fiyattan satılıyor

Arz endişesi gibi bir sıkıntı olmayan kakaonun fiyatları da azalmaya devam ediyor. Peki kakao fiyatlarındaki düşüş devam edecek mi? Güncel kakao fiyatları ne kadar oldu? İşte tüm detaylar…

Kakao düşkünleri için büyük haber tarihinde görülmeyen fiyatla satılıyor. Kakao fiyatları sevenler için en hızlı fiyat düşüşünü yaşamaya devam ediyor.

Bu sene kakao fiyatları emtia piyasasında yaşanan ciddi dalgalanmalarla ilgi çekti. Intercontinental Exchange’de sene başından bu yana yaklaşık üç kat artış göstererek neredeyse zirveye yaklaşan kakaonun ton başı olarak fiyatı bu hafta yüzde 24,4 civarında düşüp tüm zamanların en fazla haftalık düşüşü unvanını aldı. Eğer çikolatanın tadına baktığınız zaman ağzınızda yağ tadı oluyorsa çikolatanın içinde kakao yağına ilave olarak bitkisel yağ da mevcut demektir. Bir çikolatanın iyi ve kaliteli olması için kakao oranının %50 ile %70 arasında olup, şeker yüzdesinin de %30’u geçmemesi gerekir.

Kakao fiyatları düşmeye devam edecek mi?

Kakaonun ton başı fiyatı olarak hafta 8 bin 10 dolar civarında geriledi. Fildişi Sahili ve Gana’da bulunan en büyük kakao fabrikalarında tohum maliyetleri karşılama konusunda zorluk yaşanması nedeniyle üretimde kısıtlama yapmak ya da üretimi durdurmak mecburiyetinde kalınması kakao fiyatlarının en üst seviyelere ulaşmasına sebep olmuştu. Kakao talebindeki problemler uzun süren kuraklık ve şiddetli yağmur gibi olumsuz hava şartları ile beraber bitki hastalıklarının etkisi sonucu ortaya çıkıyor. Daha çok CSSVD virüsü gibi bitki hastalıkları kakao ağaçlarının ölmesine sebep olup üretim konusunda da olumsuzluk yaratıyor.

Nijerya’da kakao ihracatında düşüş olması, kakao talebindeki tedirginliğin azaldığını gösteriyor. Aynı zamanda, yatırımcılara yapılan teminatla ilgili görüşmeler sonrasında kakao fiyatları görülmemiş bir düşüş yaşadı. Rekor düzeydeki fiyatlar sebebiyle çoğu trader ile çikolata şirketi gelecek sezon için kakao çekirdeği alımlarını ertelemeye başladı. Bu da kakaoda talep olmasını olumsuz bir şekilde etkiliyor. Vadeli işlem ile emtia piyasaları uzmanlığı yapan Zafer Ergezen kakao fiyatlarında yaşanan artışın Batı Afrika’da üretimin az olmasından kaynaklı olduğunu belirtti.