Türkiye’de buğday arzında herhangi bir sıkıntı görülmüyor

Türkiye’de buğday arzında herhangi bir sıkıntı görülmüyor

Türkiye’de yeni sezon kapsamında buğday arzı ve un üretimiyle alakalı olarak herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağı fikri hakim. Üretim yapanlar, yapmış oldukları açıklamalar da buğday stoklarının yeteri kadar olduğunu belirtiyor.

Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Gülfem Eren, yeni sezon dünya da genel olarak buğday üretiminin yeterli seviyede olmasının beklendiğini vurguladı. Dünyada üretimle birlikte tüketimin de artış gösterdiğini işaret eden Eren, geçen sene fiyatların bir hayli düşük olduğu ve arz konusunda problem yaşanmayan bir dönem geçirildiğini vurguladı. Eren, yapmış olduğu açıklamada dünya buğday fiyatlarının salgından öncesi seviyelere düşmemekle beraber, şu an için dünya buğday fiyatların az bir seviyede olduğunu da sözlerine ekledi.

“Türkiye’de üretimde bir sorun yok”

Eren, “Türkiye’de de geçen yıl dünyada olduğu gibi üretimin son derece iyi olduğunun altını çizip, değerlendirmeler yaptı. Bu yıl da lokal bazlı bazı kuraklık sorunları yaşanmakla beraber, son gelen yağmurlar hasatla alakalı olumlu gelişmeler yaşattı ve yine iyi bir üretim bekleniyor. Türkiye geçen yıla kıyasla çok daha iyi bir stokla sezona giriş yapıyor. Bundan dolayı yeni sezonda arzla alakalı hiçbir sorunun olmayacağını düşünüyoruz” dedi.

Yeterli stok var

Hem stokların yeterli olması hem de bu sene üretimin iyi olmasından dolayı Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) müdahale alım fiyatlarının yukarılarda olmasını beklemediklerini ifade eden Eren, devletin tekrardan stok yapmak istemeyeceğini belirtip şöyle konuştu: “Dünya buğday fiyatları salgından önceki seviyelere düşmemekle beraber, şu an için dünya buğday fiyatları en düşük seviyede ilerliyor. Tedarikçiler olarak yeni sezonda da mümkün olduğu kadar devletin yükünü azaltmayı ve stok yapmayı hedefliyoruz. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan ise geçen yıl sene iyi bir sezon yaşandığını ve buğday stoklarının yüksek düzeylerde olduğunu vurguladı. Sadece az da olsa bir kuraklık endişesi olduğunu ama yine de bereketli bir sezon olacağını özellikle vurguladı.