Yalova merkezli bir elyaf üreticisi şirket, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek 200 beyaz yakalı çalışanı için 'dört günlük çalışma haftası' uygulamasını kalıcı hale getirdi.
Şirket, bu kararıyla Türkiye'de haftada 4 gün çalışan ilk şirket olma unvanını da elde etti. Başarılı denemelerin ardından sistemi kalıcı hale getiren şirket, çalışanlardan da güçlü bir destek aldı. Dört günlük çalışma haftasıyla çalışan bağlılığı, üretkenlik, motivasyon ve iş-yaşam dengesinde yüzde 85'in üzerinde artış yaşandı.
Bu durum, iş başvurularında da artışa yol açtı. Haftada 4 gün çalışma uygulaması kapsamında: Çalışanların maaşlarında veya sosyal haklarında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Salı ve perşembe günleri izin günü olarak belirlendi. Bazı çalışanlar tam gün izin yapmak yerine izinleri saatlere bölerek kullanmayı tercih etti.
Bu talepler doğrultusunda şirket, dört günlük çalışma haftasının bir parçası olarak kısmi molalar uygulamaya başladı. Şirketin Ar-Ge ve sürdürülebilirlik grup müdürü Aslı Ertan, uygulamanın çalışanların motivasyonunu açıkça artırdığını söyledi.
Ancak uygulama sırasında bazı zorluklar da yaşandı: Sabit izin günleri sistemindeki aksaklıklar nedeniyle şirket, izin günlerini daha esnek bir şekilde belirlemeye karar verdi.
Mavi yakalı işçiler bu uygulamadan faydalanamıyor
Saat bazında ücretlendirilen ve fazla mesai ücreti alan mavi yakalı işçiler daha kısa çalışma haftasına dahil edilmiyor.
Türkiye'de ilk olsa da dünya çapında yaygınlaşıyor
Son yıllarda dünya genelinde birçok şirket bu tür denemeler yapıyor. Geçen yıl İngiltere'de yapılan bir araştırma, denemeye katılan şirketlerin çoğunun beş günlük standarda geri dönmediğini ortaya koydu.
Alman şirketleri de işgücü kriziyle mücadele etmek için kısa çalışma haftasını test etmeye başladı. Milyarder Steve Cohen de geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, daha fazla işletmenin 'haftada dört gün çalışma' uygulamasına geçebileceğini söyledi.
Başarısız örnekler de var
Deutsche Telekom AG'nin Macaristan birimi Magyar Telekom, dört günlük çalışma haftasının pilot uygulamada beklentileri karşılamaması üzerine bu yılın başlarında standart çalışma programına geri döndü.
Aksa Akrilik'in bu uygulaması, Türkiye'de iş dünyasında yeni bir trend başlatabilir. Önümüzdeki dönemde bu uygulamayı benimseyen şirketlerin sayısının artması bekleniyor.