EYT’de borçlanarak emekli olan vatandaşlar ödediği tutarın bir kısmını alabiliyor! Emeklilik borçlanması nasıl hesaplanıyor?

EYT’de borçlanarak emekli olan vatandaşlar ödediği tutarın bir kısmını alabiliyor! Emeklilik borçlanması nasıl hesaplanıyor?

EYT’den faydalanmak için, prim tamamlamak isteyen kişiler, borçlanma avantajlarını kullanarak, başvuru yapan aday, toplam ödeyeceği tutarın bir kısmını geri alabiliyor. İşte sizlerle borçlanma avantajlarını kullanmak için şartlar ve borçlanma tutarı...

Prim tamamlayarak, EYT’den yararlanmak isteyen adaylar için, borçlanma avantajları uzmanlar tarafından açıklandı. Emeklilik şartlarını sağlayarak emekliliğe kavuşan bazı adaylar, borçlanma olarak başvuru yaparak ödediği toplam tutarın bir kısmını geri alabilir. “Peki nasıl?” Diyorsanız detayları haberimizin devamında bulabilirsiniz....

Emeklilikte vergi indirim avantajı

Borçlanma olarak başvuru yapan adaylar, toplam ödeyeceği tutarın bir kısmını, yani vergi iadesi borçlanması adı altında ödenen tutarın geri ödemesinden faydalanmak için emekli adayının hala çalışıyor olması en önemli şartı arasında yer alırken, konuyla ilgili uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar ise şu şekilde;

Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan konuyla ilgili bir maddeye göre, işçi, memur ve serbest meslek icra edenler, SGK’ya ödedikleri borçlanma tutarlarını vergi matrahından indirebileceği bilgisi yer alıyor. Bu doğrultuda, takvim yılı sınırı olmadan ödenen tüm miktar gelir vergisi matrahından düşünülmektedir.

Örneğin; Mayıs ayında 1 çocuk için 2 sene borçlanma yapan, 153.619 TL ödeme yapan ve %27 vergi dilimine dahil olan bir kişi, işverenine başvurması ile birlikte ödediği paranın %27’sini yani 41.477 TL’nin vergi indirimi alabilir.

Borçlanma tutarı nasıl hesaplanıyor?

Emekli olabilmek için borçlanma tutarları her sene güncellenen asgari ücret brüt rakamına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Son yapılan hesaplamalarda brüt asgari ücretin %32’sine denk gelirken, 2024 yılı için bu tutar 6.400 TL’ye tekabül etmekte.

SGK tarafından açıklanan kararlar dahilinde, borçlanma tutarının en fazla 7.5 kat olarak yapılabileceği bilgisi yer alırken, emekli olmak isteyen kişiler, askerlik borçlanması ve doğum borçlanması olarak da emeklilik primleri ödeyebiliyor. Askerlik borçlanması için belirlenen en düşük tutar 115.214 TL olurken, 2 yıllık doğum borçlanması ise 153.619 TL’dir.

Doğum ve askerlik borçlanması, SGK tebligat tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

Yurt dışı borçlanması olarak ödenecek olan tutar için süre 3 ay olarak belirlenmiştir.