Faturalarını otomatik ödeyenler dikkat! Fatura başına kesilen yüksek faizlerden kurtulmak artık daha basit…
Otomatik ödeme talimatı kartları ve fatura faiz oranlarındaki artışın ardından artış da yaşandı. Peki bu maliyetleri azaltmak için ne yapmak gerekiyor? Otomatik ödeme talimatı sırasında faiz oranlarını düşürmek için en etkili yöntem nedir?
Fatura maliyetlerinden kurtulmak için yapılması gerekenler
kredi faiz oranlarının hızla yükseldiği bu günlerde ekstre tutarları oldukça fazla ilgi görmeye başlıyor. Su, doğalgaz, internet ve telefon faturalarını öderken alınan faiz bazen vatandaşlara yük olabiliyor. Peki, fatura başına ne kadar faiz alınıyor? Faturalarda bunun dışında başka kesintiler var mı? Otomatik fatura ödeme talimatlarının maliyetini azaltmak için bazı yöntemler uygulanabilir kredi kartlarına veya çek hesaplarına yapılabilir.
Bu yöntemler sayesinde bankaya daha az faiz ve ücret ödemek de mümkün oluyor. Örneğin, faiz ve vergilerden kaçınmak için, kredi kartı yerine çek hesabına otomatik ödeme talimatı vermeniz, ücretlerden tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Maliyetleri azaltmanın diğer yolları şunlardır: Her ay faturalarınızı ödemek için yeterli nakit akışınızın olması gerekir.
Kredi kartı yerine banka hesabı kullanmak avantajlı olacaktır.
Fatura avans hesabınızdan geliyorsa, faiz ödemeniz gerekmektedir.
Otomatik ödemeleri iptal edebilirsiniz. kredi kartı ekstre tarihi ile otomatik fatura ödeme tarihlerinin birbirine yakın olduğu tarihlerde daha az masraf ödemek mümkün. %3 ücret sayesinde SGK prim ödemelerini banka kartı veya kredi kartıyla yapabilirsiniz. Ücretler, resmi ve özel kurumlardan yapılan ödemelerin ve üçüncü kişilere yapılan düzenli ödemelerin tutarına göre tahsil edilir. Bu nedenle kredi kartıyla ödeme yapılmaması tercih edilir. KKDF ve BSMV'nin anlık fatura ödemelerinde kredi kartı ile tahsil edildiği için kredi kartı yerine banka hesabı kullanılması gerekecektir.
Hangi oranlarda faiz uygulanıyor?
Son dönemde bankalar, kredi kartlarına olan talebi azaltmak amacıyla TCMB kararlarıyla faiz oranlarını artırdılar. Bu nedenle otomatik ödeme talimatlarından kredilere kadar her türlü faiz oranı bulunmaktadır. 16 Mart'ta açıklanan rakamlara göre aylık faizler yüzde 5'e yükseldi. Öte yandan, otomatik ödeme emirlerinde uygulanan yüzde 5 faize ek olarak, faiz tutarının yüzde 15'i kaynak destek fonu ve yüzde 15'i ise kaynak destek fonu tarafından alınıyor.
Sigorta bankacılığı işlemlerine ilişkin vergi tarafından alınır. Yani faiz hesaplanıp daha sonra bu faizin vergisi hesaplandığı için maliyetler yüzde 6,5'e kadar artıyor. Ekstre ödeme tarihi çok önemli! kredi veya cari kartla yapılan otomatik ödemelerde ekstre tarihi çok önemlidir. Kart borçlarına kapatıldığı andan itibaren faiz işlemeye başladığından, ekstreyi almadan önce ödemek gerekmektedir
Ekstrenin gecikmesi durumunda faiz alınmaya devam edileceğinden, fatura ödemelerinde tahsil edilecek vergilerle birlikte maliyet artacaktır. Hesapta fatura sırası tanımlananlar! Cari hesabında otomatik ödeme talimatı bulunanlar, hesaplarında limit olduğu için herhangi bir faiz ödemelerine gerek kalmıyor. Ancak bakiyenin yeterli olmaması durumunda avanstan çekim yapılacağından bakiye negatif olacaktır. Bu da artı para olduğundan aylık faizi yüzde 5’tir. Ödeme süresi uzadıkça faiz ve giderler artmaya devam edeceğinden, parayı hesapta tutmaya dikkat etmelisiniz.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz