Ücretsiz doğal gaz uygulaması yeniden mi?

Ücretsiz doğal gaz uygulaması yeniden mi?

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Karadeniz gazının şebekeye bağlanması nedeniyle aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğal gazın bedeli bir yıl boyunca faturalardan düşürülüyordu.

2023 yılında, konut, ibadethane ve cemevi abonelerini doğalgaz faturalarından hafifletmek için önemli adımlar atıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bu destekler, zorlu ekonomik koşullarda vatandaşlara önemli bir nefes aldırdı. Peki bu destekler nelerdi?

38 Günlük Doğalgaz Faturaları Devlet Tarafından Ödendi

24 Nisan 2023 ve 31 Mayıs 2023 tarihleri arasında konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin doğalgaz kullanımlarının tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılandı. Bu sayede, bu aboneler 38 günlük süre boyunca doğalgaz faturası ödemediler.

25 Metreküp Doğalgaz Ücretsiz Verildi

Bakanlık tarafından sağlanan bir diğer önemli destek ise 25 metreküp doğalgazın ücretsiz olarak verilmesiydi. Bu uygulama sayesinde, haneler bir yıl boyunca mutfak ve sıcak su ihtiyaçları için gereken doğalgazı ücretsiz olarak kullanabildi.

Desteklerin Kapsamı ve Faydaları

Bu destekler, milyonlarca konut, ibadethane ve cemevi abonesini kapsadı. Özellikle dar gelirli vatandaşlar için bu destekler büyük önem taşıdı. Doğalgaz faturalarından muaf tutulmak ve 25 metreküp doğalgazı ücretsiz kullanmak, bu zorlu ekonomik dönemde vatandaşların bütçelerine önemli bir katkıda bulundu.

Desteklere İlişkin Detaylar

Desteklerden yararlanmak için herhangi bir özel başvuru yapılması gerekmedi. Destekler, otomatik olarak abonelerin faturalarına yansıtıldı. Desteklerle ilgili daha fazla bilgi almak için Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın resmi internet sitesini veya ilgili kamu kurumlarını ziyaret edebilirsiniz.

Ücretsiz Doğal Gaz Uygulaması Sonlandı! BOTAŞ Mayıs Ayı Doğal Gaz Tarifesini Açıkladı

2023 Nisan ayından bu yana hanelere verilen ücretsiz doğal gaz uygulaması sona erdi. Yaklaşık 20 milyon haneye verilen 25 metreküplük doğal gaz desteğinin sona ermesi ile faturalarda artık 150 TL’lik aylık destek de sona erecek. Öte yandan BOTAŞ mayıs ayı doğal gaz tarifesini açıkladı.

Ücretsiz Doğal Gaz Uygulaması Sonlandı

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Karadeniz gazının şebekeye bağlanması nedeniyle aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğal gazın bedeli bir yıl boyunca faturalardan düşürülüyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 25 metreküp ücretsiz doğal gaz uygulaması, 1 Mayıs 2024 itibarıyla sona erdi.

Sürenin Uzatılması İçin TBMM'ye Kanun Teklifi

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, konutlar, ibadethaneler ve cemevlerinin ücretsiz 25 metreküp doğal gaz kullanımının 1 Mayıs 2025’e kadar uzatılması için kanun teklifi sundu. Uzun, "Tasarruf vatandaşın tenceresini kaynatan, çocuklarını ısıtan doğal gazdan değil, saraylardan ve şatafattan yapılmalıdır” şeklinde açıklamada bulundu.

150 TL'lik Destek Sonlandı

Konutlarda doğal gazın metreküpünün Türkiye ortalamasının (dağıtım bedeli ve vergiler dâhil) 6 lira olduğu baz alındığında, bu ay son kez konutlardaki mutfak ve sıcak su ihtiyacına denk gelen 25 metreküp ücretsiz olacak ve 150 liralık bedel faturalara yansımayacak.

BOTAŞ Mayıs Ayı Doğal Gaz Tarifesini Açıkladı

BOTAŞ'ın internet sitesinde yayımlanan tarife tablosuna göre, doğal gazda Mayıs'ta geçerli olacak mesken ve sanayi abonelerinin tarifesi ile elektrik üretim amaçlı tarife sabit kaldı. Buna göre:

  • Mesken aboneleri: 1000 metreküp doğal gaz için 4 bin 80 lira
  • Sanayi aboneleri:
    • Kademe 1: 1000 metreküp doğal gaz için 8 bin 549 lira
    • Kademe 2: 1000 metreküp doğal gaz için 11 bin 374 lira
  • Elektrik üretim amaçlı tarife: 1000 metreküp doğal gaz için 12 bin lira