Yeteri Kadar Uyuyorum Ama Hala Uykum Var Diyenlere Kötü Haber!
Sürekli uykunuz açılsın diye kahve mi içiyorsunuz ? Kendinizi iş yerinde uyuklarken mi buldunuz? Yalnız değilsiniz.
Neden sürekli yorgunum?
Gün içindeki ekstra yorgunluğun birçok olası açıklaması vardır; uyku eksikliğinden daha ciddi sağlık sorunlarına kadar basit bir sorun olabilir.
Çözülmesi daha kolay sorunlardan biri uykunuzun miktarı ve kalitesidir. Yetişkinlerin gece başına ortalama yedi veya daha fazla saat olması gerekir. Sık sık tuvalete çıkmak, partneriniz, çocuğunuz veya evcil hayvanınız tarafından rahatsız edilmek, huzursuz uyumak, horlamak veya rahatsız edici bir ortam uykunuzun kalitesini etkileyebilir .
İnsanlar her zaman yorgun olduklarını söylerken çoğunlukla yorgunluktan ve uykulu olmaktan bahsediyorlar. Yorgunluk, uyku eksikliğinden veya metabolik, çevresel veya psikolojik rahatsızlıklardan kaynaklanan enerji eksikliğini ifade eder. Singh'e göre nedenler arasında tiroid fonksiyon bozukluğu, diyabet , yetersiz beslenme, kalp sorunları , ilaçların yan etkileri, hormonal bozukluklar veya duygudurum bozuklukları yer alabilir .
Uzmanlar, kendi kendine teşhis koymak veya "Dr. Google"dan tavsiye almak cazip gelse de profesyonel bir görüş almanızı tavsiye ediyor. Uyku uzmanları ve birinci basamak doktorları, benzersiz tıbbi geçmişinizi bilir ve bir uyku çalışması, davranışsal terapiler veya ilaç ayarlamaları gerektirip gerektirmediğine bakılmaksızın tanıyı kesin olarak belirlemek için daha iyi araçlara sahiptir.
Yeterince uyuduğum halde neden bu kadar yorgunum?
Uyku kalitenizin düşük olması veya uyku apnesi gibi daha ciddi bir durum nedeniyle yorgun uyanıyor olabilirsiniz .
Kurul onaylı uyku tıbbı uzmanı Dr. Hal Alpert daha önce USA TODAY'e, yatmadan önceki ritüellerinizde değişiklik yaparak uyku kalitenizi artırabileceğinizi söylemişti. İşte Alpert'in önerdiği şey:
- Tutarlı bir yatak ve uyanma saati belirleyin
- Şekerlemeyi günde toplam 30 dakikayla sınırlayın
- Meditasyon yaparak, sıcak bir banyo veya duş alarak, kitap okuyarak veya sakinleştirici müzik dinleyerek rahatlayın
- Yatak odanızı sadece uyku ve seks için kullanın
- Sizi uyanık tutan huzursuz düşünceleri yazmak için yatağınızın yanında bir kalem ve kağıt bulundurun
- Yatmadan önce alkol, yiyecek, kafein ve elektronik eşyalardan kaçının
- Düzenli egzersiz
Uyku kaliteniz birinci sınıf olmasına rağmen hâlâ yorgun uyanıyorsanız birinci basamak doktorunuza başvurun.
“Yedi, sekiz saat uyursanız kendinizi daha yenilenmiş, uyanık ve enerjik hissetmeniz beklenir. Eğer bu olmazsa bir şeyler oluyor demektir” "Hissettiğiniz enerji eksikliği ya da aşırı uyku hali olsun, bunu çözmemiz gerekiyor."
Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun düzenli olarak kesildiği yaygın bir rahatsızlıktır. En yaygın tür olan obstrüktif uyku apnesi , boğaz kaslarının gevşeyip hava akışını engellemesi sonucu beyne oksijen eksikliği sinyali vererek kişiyi uyandırdığında meydana gelir.
Uzmanlar, altta yatan bir durumun işareti olabilecek aşağıdaki yorgunluk belirtilerine karşı dikkatli olunması gerektiğini söylüyor:
- Sabah uyuşukluğu
- Araç kullanırken uyuşukluk
- Geceleri sık banyo molaları
- Hızlı kilo alma ve kilo vermede zorluk
- Odaklanma sorunları
- Ruh hali değişiklikleri
- Uyandıktan sonra baş ağrıları
Uzmanlara göre tedavi edilmeyen uyku apnesi yüksek tansiyona, diyabete ve artan felç ve kalp krizi riskine yol açabilir.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz