Uzman öğretmen ve başöğretmen olmak için uzak durulması gereken davranışlar…

Uzman öğretmen ve başöğretmen olmak için uzak durulması gereken davranışlar…
2024-2025 eğitim öğretim yılı itibariyle uzman öğretmen ve başöğretmen olmak isteyen öğretmenler için yeni düzenlemeler hayata geçirildi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'na göre, uzman öğretmen ve başöğretmen olabilmek için öğretmenlerin belirli kriterlere uyması gerekiyor. Peki, bu süreçte hangi davranışlar, öğretmenlerin mesleki kariyer hedeflerine engel olabilir? İşte, bu sorunun yanıtı ve öğretmenlerin dikkat etmesi gerekenler.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan düzenlemelere göre, öğretmenler 10 yıllık görev süresi sonunda uzman öğretmen, 20 yıllık görev süresi sonunda ise başöğretmen unvanını alabiliyor. Ancak, bu fırsatları değerlendirebilmek için öğretmenlerin kariyerlerinde belirli olumsuz davranışlardan kaçınmaları şart.

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik başvuruları için engelleyici davranışlar

Öğretmenlerin, uzman öğretmen veya başöğretmen olabilmeleri için sadece yeterli hizmet süresine sahip olmaları yetmiyor. Ayrıca, öğretmenlerin kariyerlerinde ceza almamış olmaları da bir diğer önemli koşul. Milli Eğitim Bakanlığı’na göre, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan öğretmenlerin, uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik başvurusu yapması mümkün değil. İşte, kademe ilerlemesi durdurulmuş öğretmenlere ceza verilmesine yol açabilecek davranışlar:

  • Göreve sarhoş gelmek veya görev yerinde alkollü içki içmek.
  • Özürsüz ve kesintisiz 3-9 gün göreve gelmeme.
  • Çıkar sağlama amacıyla görev ile ilgili haksız davranışlar sergilemek.
  • Amirlerine veya maiyetindekilere karşı aşağılayıcı fiil ve hareketlerde bulunmak.
  • Görev yeri sınırlarında izinsiz toplantı, tören gibi etkinlikler düzenlemek veya buna izin vermek.
  • Gerçeğe aykırı raporlar ve belgeler düzenlemek.
  • Devlet memurlarına yasaklanan ticaret yapma veya diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak.
  • Irk, din, cinsiyet gibi ayrımcılık içeren davranışlar sergilemek.

Dikkat edilmesi gereken diğer hususlar

Bu tür olumsuz davranışlar, sadece öğretmenlerin mesleki gelişimlerine engel olmakla kalmaz, aynı zamanda öğretmenlik mesleğinin saygınlığını da zedeler. Öğretmenlerin, adaletli ve objektif bir tutum sergilemesi, belgelerin doğruluğuna dikkat etmesi ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekmektedir.

Uzman öğretmen ve başöğretmen olmak isteyen öğretmenler için meslektaşlık kariyerini daha da ileriye taşımak, doğru davranışları sergilemekle mümkündür. Öğretmenlerin, meslek kanunu çerçevesinde belirtilen kurallara ve etik değerlere sadık kalmaları, onların mesleki başarılarını pekiştirecek ve daha yüksek unvanlara ulaşmalarını sağlayacaktır.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz