Okul yöneticisi olabilmek için istenilen şartlar değişiyor
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren eğitim kurumlarında müdür ve müdür yardımcısı olabilmek için öğretmenlerin girmeleri gereken eğitim kurumlarına yönetici seçme sınavı ve sözlü sınavlar bulunmaktadır. Bunun yanında ek 1 puanı ile beraber öğretmenlerin okul yöneticisi olmak için gerekli olan puanı ortaya çıkar.
Mevcut durumda yönetici olabilmek için atamaya esas puan; yazılı sınav puanının %50'si, değerlendirme sonucu alınan puanın %30'u ve sözlü sınav sonucu alınan puanının %20'si dikkate alınarak belirlenir.
Ancak 2025-2026 eğitim öğretim yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarında yönetici olabilmek için öğretmenlerin Milli Eğitim akademilerinde eğitim almaları gerekmektedir. Son yayınlanan öğretmenlik meslek kanununda belirtildiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren eğitim kurumlarında müdür ve müdür yardımcısı olabilmek için gerekli olan atama kriterleri ve şartlar değişiyor.
İşte yeni atama kriterleri ile ilgili yönetmelik maddeleri
1 ) Eğitim kurumu müdürü veya müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirilecek adaylar, Akademi tarafından düzenlenen yönetici yetiştirme programına alınır. Bu programa katılacak yönetici adayları yazılı ve/veya sözlü sınavlardan altmış ve üzerinde puan alanlar arasından puan üstünlüğüne göre belirlenir. Yazılı ve sözlü sınavın birlikte yapılması hâlinde başarı puanı, yazılı ve sözlü sınav puanının aritmetik ortalaması alınarak belirlenir.
2) Yönetici yetiştirme programına alınanlardan bu program sonunda yapılan yazılı sınavda altmış ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılır. Bunlar tercihleri de dikkate alınarak bu fıkraya göre yapılan yazılı sınavda alınan puan üstünlüğüne göre vali onayı ile yönetici olarak görevlendirilir.
1 Eylül 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan Milli Eğitim akademileri söz konusu süreci nasıl yöneteceği 2025 2026 eğitim öğretim yılında yayınlanacak olan yönetici atama yönetmeliği ile belli olacaktır. Halihazırda Milli Eğitim Akademileri ile ilgili kuruluş işlemleri devam etmektedir. Ancak Milli Eğitim Akademileri öğretmenlerin mesleki gelişimleri ve eğitimlerinin yanında kariyer sınavları için de aktif rol oynayacaktır.