Son zamanlarda tüm dünyayı kasıp kavuran yapay zeka teknolojileri gün geçtikçe daha ileri seviyede çalışmalar yapabilme kabiliyetine erişmektedir. Chat-GPT’nin yeteneklerine henüz alışamamışken Çin tarafından geliştirilen DeepSeek büyük gündem oldu.
Bunun yanında sosyal medya platformlarının da yapay zeka destekli uygulamaları bulunmaktadır. Hal böyleyken özellikle ortaokul ve lise öğrencileri proje ödevlerini yapay zeka teknolojilerine yaptırmaktadırlar.
İşin kötü tarafı söz konusu ödevlerin yapay zeka tarafından yapıldığı öğretmenler tarafından çoğu zaman anlaşılamıyor.
Peki ne yapmak gerekiyor?
* Öğrencilere mevcut durumda internette var olan ve yapay zeka tarafından makale şeklinde yazılabilecek ödevlerin verilmemesi gerekiyor.
* Yazılı makale tarzında istenecek olan ödevlerin dışında öğrencilerin ürün ortaya koyabilecekleri ödevlerin tercih edilmesi gerekiyor.
* Hazırlanan ödevlerdeki tek düze cümle kalıpları ve anlatım bozuklukları dikkatli bir biçimde incelenmeli. Genellikle yapay zeka tarafından hazırlanan metinlerde tek düze cümle kalıpları ve anlatım bozuklukları dikkat çekmektedir.
Mevcut teknolojiler dikkate alındığında yapay zeka ile oluşturulmuş olan metinlerin tespit edilmesi bir hayli zordur. Bunun yanında çok sayıda teknoloji şirketi yapay zeka robotları tarafından oluşturulmuş ürünlerin tespit edilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.