21 Mart tarihinde açıklanacak olan eğitim kurumlarına yönetici seçme sınavı sonuçlarının ardından yönetici atama süreci başlayacak. eğitim kurumlarına müdür ve müdür yardımcısı olarak atanmak isteyen öğretmenlerin her zaman bir tereddütleri olmuştur.
Köylerde ve beldelerde bulunan okullarda görev yapan yöneticilerin durumu
Özellikle ilçe merkezinin dışında bulunan göç güzergahı üzerinde olmayan daha stabil hayatların sürdüğü beldelerde ve köylerde müdürlük ve müdür yardımcılığı yapmak gerçekten çok zevkli bir iştir.
Ayrıca öğrencilerin davranış sorunlarının minimum düzeyde seyrettiği söz konusu okullarda yöneticiler eğitim öğretim ve eğitim kurumunu geliştirme işleri ile meşgul olurlar.
İl ve ilçe merkezinde görev yapan yöneticilerin durumu
Ancak ilçe merkezinde olan ve yoğun göç alan bölgelerdeki okullarda görev yapacak olan yöneticiler için ise durum farklıdır. Söz konusu okullarda davranış sorunları ile mücadele eden okul yöneticileri yılın önemli bir bölümünü öğrencilerin disiplin davranışlarına odaklanarak geçirirler.
Bu sebepten dolayı da akademik başarı hep ikinci planda kalır. Ayrıca bahsi geçen okulların öğrenci sayısı binin üzerinde olduğu için büyük bir binanın sorumluluğu da söz konusu yöneticilerin üzerindedir.
Genel olarak yöneticiliğin dezavantajları
Tüm bunların dışında okul yöneticilerinin yaz tatilinde, yarıyıl tatilinde, ara tatillerde ve kar tatillerinde okula gittikleri unutulmamalıdır. Ayrıca müdür yardımcılarının müdürlerden farklı olarak okulun tüm işleyişinden okul müdürleri tarafından sorumlu tutulduğu eğitim kurumları da göz ardı edilmemelidir.
Müdür yardımcısına müdürün verdiği tüm işlerin verilebileceği yönünde yanlış bir tutum içerisinde olan okul müdürlerinin bulunduğu okullarda, müdür yardımcısı olarak görev yapmanız demek gece geç saatlere kadar mesaiye kalacaksınız demektir.
Mali açıdan yöneticilik mi öğretmenlik mi daha avanrajlı?
Mali açıdan değerlendirildiğinde öğretmenlerin destek eğitim odası, Halk Eğitim kursları, ders dışı egzersiz çalışmaları gibi çeşitli faaliyetlerle okul yöneticilerinden daha fazla ücret aldığı durumlar da ortaya çıkmaktadır. Yani anlayacağınız Okul yöneticisi olan personelin gelirinde önemli bir değişiklik olmaz.
Öğretmenler okulun fiziksel problemleri gibi önemli tamir tadilat işleriyle sadece ilgilendikleri için meşgul olurlar. Okul yöneticileri ise okulun tamiratından, binanın bakımından, eksik fiziksel öğelerinden, faturalarından ve daha birçok şeyinden sorumludur.
Hiç kimse öğretmenleri okuldaki fiziksel problemlerden sorumlu tutamaz. Bunun yanında öğretmenler derse girmiş oldukları sınıflardan sorumludurlar. Okul yöneticileri ise tüm okuldan sorumludur. Ayrıca öğretmenler yoğun bir eğitim öğretim döneminin ardından 2 aydan daha uzun süren bir yaz tatili ile dinlenme moduna geçerken okul yöneticileri yaz tatilinde bile yoğun bir çalışma döneminin içinden geçer.
Özellikle okulun açılmasına 1 ay kala yani Ağustos ayında kitap dağıtım işlemleri, okulun fiziki olarak eğitim öğretim hazırlanması, öğrenci kayıtları, LGS ve YKS tercihleri gibi çok yorucu faaliyetlerle boğuşan okul yöneticileri yazın da büyük bir sorumluluğun altındadır.