Üniversitede yaşanan haksızlıklara sesiz kalamayan akademisyenlerin, hak arama mücadelesini yansıtan açıklamalarda Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi’ye yönelik çok ciddi suçlamalar yer alıyor. 

Akademisyenlerin üniversitede yaşandığını iddia ettikleri eylemler ile Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi'nin, üniversiteden elde ettiği aylık gelirin 1.2 Milyon TL olduğu belirtildi.

Yönetici Payı Kanunu Aşıyor mu?

21 Nisan 2021 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan kararla rektörlük koltuğuna oturan Prof. Dr. Harun Çiftçi’nin, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 58. Maddesi uyarınca döner sermayeden aldığı ödemelerin kanunla belirlenen sınırları ve amaçları aştığı iddia ediliyor.

Rektörün, üniversitenin Dil Eğitim Merkezi'nden her ay düzenli olarak "yönetici payı" aldığı, ancak bu ödemelerin kaynağının geçmiş yıllara ait karlar ve faiz gelirleri olduğu ileri sürülüyor. Oysa yürürlükteki yasa, sadece dönemsel ve gelir getirici faaliyetlerden elde edilen tutarların dağıtıma esas alınabileceğini açıkça belirtmekte. Akademisyenlerin iddiasına göre, rektör bu yönetmeliği göz ardı ederek 10 yıl boyunca biriken, dağıtılamaz nitelikteki fonları kendi lehine kullanmış durumda.

YABÖM Gelirleri Rektörün Kasasına mı Gitti?

İddialar bununla sınırlı değil. 2018 yılından itibaren YABÖM (Yabancı Öğrenci Kabul Merkezi) aracılığıyla yurtdışından yüksek lisans ve doktora öğrencisi kabul edilmesiyle üniversite döner sermayesine milyonlarca dolar girdi sağlandı. Rektör Çiftçi'nin göreve başladığı 2021 yılına kadar, yasaya uygun olarak bu gelirlerden, faaliyetlere doğrudan katkı sağlayan akademisyenlere ek ödemeler yapılıyordu.

Ancak Rektör Çiftçi’nin göreve gelmesinden sonra bu ödemelerin kesildiği ve gelirin yalnızca kendisi ile yakın çevresine aktarıldığı iddiası akademik camiada büyük rahatsızlık yaratmış durumda. Akademisyenler, rektörün kendisini YABÖM Müdürü olarak atayıp bu birimde hiç katkısı olmamasına rağmen her ay yasal dayanağı olmayan ödemeler aldığını savunuyor.

Rektörün Aylık Geliri 1.2 Milyon TL mi?

Akademisyenler tarafından yapılan hesaplamaya göre, Rektör Harun Çiftçi’nin 2024 yılı Aralık ayı itibarıyla döner sermayeden aldığı toplam ödeme yaklaşık 1.210.000 TL’ye ulaşıyor. Bu tutarın her ay düzenli olarak ve memur zamlarıyla birlikte artarak ödendiği öne sürülüyor.

Öte yandan, aynı dönemde akademisyenlere yönelik ek ders ödemelerinin yapılmadığı, döner sermaye gelirlerinin adil şekilde dağıtılmadığı ve üniversite personelinin büyük kısmının baskı altında tutulduğu ileri sürülüyor.

Kurum İçi Sessizlik ve Baskı İddiaları

Dilekçeyi kaleme alan akademisyenler, isimsiz yazma gerekçelerini ise "konuşanın başına gelenleri herkes görüyor" şeklinde açıklıyor. Rektörlük makamının, kurumsal eleştirileri baskı ile bastırdığı, yönetime yakın isimlerin haksız yere ödüllendirildiği ve üniversitede ifade özgürlüğünün fiilen ortadan kaldırıldığı iddiaları da metnin en çarpıcı bölümlerinden.

Hukuki ve İdari İnceleme Çağrısı

Akademik camia şimdi Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde yaşanan bu sürecin, yetkili merciler tarafından incelenmesini talep ediyor. Özellikle döner sermaye kayıtları, ödeme belgeleri ve ilgili yönetim kurulu kararlarının kamu denetimine açılması isteniyor.

Öğretmenlere Ankara'da konaklamalı kongreye katılma imkanı Öğretmenlere Ankara'da konaklamalı kongreye katılma imkanı

Çankırı Karatekin Üniversitesi yönetiminden ya da Rektör Harun Çiftçi’den henüz resmi bir açıklama gelmiş değil. Ancak iddialar hem kamuoyunun hem de denetim makamlarının dikkatini çekecek nitelikte.

Uzunca bir yazı şeklinde üniversitede görev yapan akademisyenler tarafından hazırlanan yazıda her detaya yer verilirken, belgeler de kanıt niteliğinde eklendi.

Haberimizde bu yazının bir kısmını kamuoyunun vicdanı ile paylaşıyoruz.

iŞTE, AKADEMİSYENLER TARAFINDAN KALEME ALINAN O İDDİALARDA EN DİKKAT ÇEKİCİ BÖLÜM:

Üniversitemize 2018 yılında YABÖM birimi altında yurtdışından Yüksek Lisans Ve Doktora öğrencisi Döner sermaye Faaliyetleri kapsamında alınmaya başlanmıştır.2018-2019-2020 ve 2021 mayıs ayına kadar (Harun Çiftçinin Rektör olarak atamasına kadar) bu kapsamda yaklaşık 5.000 öğrenci 2.500 Dolar karşılığında alınmış bu tutar YABÖM Birimi döner sermayesine yatırtılmıştır. Yaklaşık (12.500.000 oniki buçuk milyon dolar) 2021 mayıs ayına kadar bu faaliyet için gelire direk katkısı olan akademisyenlere elde edilen gelirden kanun kapsamında ek ödeme yapıldığı halde

1-2021 mayıs ayından sonra bu gelirin elde edilmesine bire bir katkısı olan akademisyenlere hiçbir ödeme yapılmamıştır.

2-Üniversite Yönetim kurulunca 30.11.2021 tarih 62-2 nolu karar ile gelire katkısı olan akademisyenlere hak ettikleri gelirden danışmanlıklarını yaptıkları öğrenci sayısına göre döner sermayeden ek ödemesi dağıtılması kararı alındığı halde hiçbir akademisyene böyle bir ek ödeme dağıtılmayarak tüm personelin hakkını yemiştir.

3-YABÖM bünyesinde toplanan bu paraları kendi çıkarı doğrultusunda kullanmak üzere geldiği ay ilk icraatı 2021 Mayıs ayında kendisini YABÖM müdürü olarak atayarak bu birimde elde edilen gelire hiçbir katkısı olmadığı halde kanunda belirtilen tavan matrah miktarında her ay düzenli olarak almakta olup kanun ve yasalara göre hiçbir dayanağı olmayan bu alınan ücret ile haksız kazanç elde etmektedir.

4-YABÖM Biriminden kendisine haksız kazanç elde ettiği gibi gelire katkısı olmayan kendisinden sonra Üniversiteye getirtilen akademisyenlere ve yakınındaki kişilere hiçbir kanun ve mevzuata göre dayanağı olmadan buradan ek ödeme yapılmaktadır. 

Yukarda yapılan açıklamalar çerçevesinde 2021 yılı Mayıs Ayından itibaren Rektör olarak ataması yapılan Harun Çiftçi 4 yıldır döner sermaye kapsamında elde edilen gelirleri kendi çıkar ve menfaatleri doğrultusunda kullanmaktan hiç geri kalmadığı gibi bu kapsamda tüm akademisyenleri elindeki güç ile baskılayarak onların hak ettiği ek ödemeleri de vermemektedir. Yukarda bahsedilen konuların evrakları aya ay aşağıda belirtilmiştir.

2024 yılı aralık ayına göre Rektörün döner sermaye matrahı yaklaşık 110.000-TL

Yönetici olarak aylık alınan matrahın 6 katı x 110.000 TL= 660.000-TL

Gelire katkısı olarak alınan matrahın 5 katı x 110.000 TL= 550.000-TL

Rektör Harun Çiftçi nin aylık aldığı döner sermaye tutarı yaklaşık : 1.210.000-TL dir.

Bu tutarı 4 yıldır kanunsuz ve haksız olarak her ay düzenli almaktadır. Her 6 ayda bir memura yapılan zam oranında bu tutarda katlayarak artmaktadır.

Kaynak: cankirihaber.net