Merkez Bankası’ndan kasım anketi sonuçları: Enflasyon, dolar ve büyüme beklentilerinde değişiklikler…

Merkez Bankası’ndan kasım anketi sonuçları: Enflasyon, dolar ve büyüme beklentilerinde değişiklikler…
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Kasım ayına dair piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarını açıkladı.

Bu anket, ekonomistlerin ve piyasa uzmanlarının Türkiye ekonomisine dair tahminlerini içeren önemli veriler sunuyor. Anket sonuçlarına göre, piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi yükselirken, dolar/TL ve büyüme tahminlerinde ise küçük değişiklikler görüldü.

Yıl sonu enflasyon beklentisi yükseldi

Merkez Bankası anketine katılan ekonomistler, yıl sonu enflasyon beklentilerinde artış öngörüyor. Bir önceki anket döneminde yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi %44,11 seviyesinde iken, bu anketle birlikte bu oran %44,81'e çıkmış durumda. Bu, 2024 yılı sonunda enflasyonun yüksek seviyelerde kalacağına dair piyasa beklentisinin arttığını gösteriyor.

Öte yandan, 12 ay sonrası enflasyon beklentisi de bir önceki anket dönemine göre küçük bir düşüşle %27,44'ten %27,20'ye gerilemiş. Bu, önümüzdeki yıl için enflasyon oranının biraz daha düşebileceğine dair bir umut veriyor ancak 24 ay sonrası için enflasyon tahmini de %18,33 olarak gerçekleşti.

Dolar/tl beklentileri: küçük düşüş

Anketin döviz kuru beklentilerine bakıldığında, yıl sonu dolar/TL tahmini önceki ankette 36,63 TL olarak belirlenmişken, bu sefer 35,72 TL'ye gerilemiş durumda. Ancak, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 42,73 TL'den 42,75 TL'ye hafif bir artış gösterdi. Bu durum, piyasanın uzun vadede TL'nin değer kaybını sürdüreceği öngörüsünü yansıtıyor.

Faiz oranı ve büyüme beklentisi sabit kaldı

Kasım anketinde faiz oranlarına dair herhangi bir değişiklik görülmedi. Katılımcılar, gecelik repo faiz oranı ve bir hafta vadeli repo faiz oranı için yıl sonu tahminini %50,00 olarak belirlemişler. Ayrıca, GSYH büyüme beklentisi de sabit kaldı. 2024 yılı için büyüme oranı %3,1 olarak öngörülürken, 2025 yılı için bu oran %3,2'ye çekildi. Bu durum, ekonominin gelecekteki büyüme hızının beklentilerin biraz altında kalacağını gösteriyor.

Merkez Bankası'nın Kasım ayı anketi, Türkiye'nin ekonomisinin kısa vadede bazı zorluklarla karşılaşabileceğine, ancak orta vadede enflasyon ve döviz kuru üzerinde denetim sağlanabileceğine dair karışık bir resim çiziyor. Faiz oranlarındaki yüksek seviyeler, büyüme tahminlerinin tutarlılığı ve döviz kuru beklentileri, Türkiye ekonomisinin zorlu bir dönemden geçtiğine işaret ediyor.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz